روش های تقویت مهارت شنیداری زبان انگلیسی
یکی از مهمترین و اساسیترین مهارتهای زبان انگلیسی مهارت شنیداری است که در این مقاله ی آمورشگاه زبان آفاق به آن خواهیم پرداخت. بسیاری از زبان آموزان در سطوح بالا و یا حتی در سطوح متوسط و پایین با این مشکل مواجه می شوند که هنگامی که به یک فایل صوتی برمیخورند احساس می کنند سرعت آن فایل با سرعت پردازش ذهنی آنها یکی نیست. به عبارت دیگر همیشه این شکایت را دارند که فایلهای صوتی بسیار سرعت شان بالاست و متوجه نمیشوند. در بسیاری از مواقع حق با زبان آموزان است اما سوال این است که برای برطرف کردن این مشکل چه کارباید کرد که دراین مقاله به چند روش برای تقویت مهارت شنیداری اشاره شده است.
روش های تقویت مهارت شنیداری (Listening) زبان انگلیسی
اولین و موثرترین راه آموزش تقویت شنیداری راهی نیست جز شنیدن. اما این سوال همیشه ذهن زبانآموزان مان را درگیر کرده است که ما به چه گوش دهیم، چگونه گوش دهیم، چه زمانی گوش دهیم، و اساساً هنگامی که گوش می دهیم میتوانیم کار دیگری انجام دهیم یا تمامی تمرکزمان را فقط و فقط بر روی آنچه گوش میدهیم قرار دهیم.
حال به سراغ سوال اول می رویم، هنگامی که می خواهیم به فایلی گوش بدهیم باید نهایت دقت را بکنیم که آنچه گوش میدهیم با سطح ما همخوانی داشته باشد. این به این معناست که حتما آنچه که به عنوان یک فایل صوتی قرار است بدان گوش دهیم یک سطح باید از سطح کنونی ما بالاتر باشد یعنی اگر لول ما المنتری است باید به پری اینترمدیت گوش دهیم.
متاسفانه بسیاری از زبان آموزان ما این نکته را نمیدانند و به سراغ فایل های بسیار سخت می روند و بعد از گوش دادن به آنها به مدت کوتاهی دچار دلسردی و دلزدگی میشوند و احساس میکنند که چیزی متوجه نمیشوند در واقع این متوجه نشدن آنها نشأت گرفته است از انتخاب غلط فایل. بنابراین همیشه به یاد داشته باشیم که برای انتخاب یک فایل صوتی به سراغ مدرس خود و یا مدیر آموزشی مان برویم و از ایشان کمک بخواهیم تا فایلهای مناسبی را دراختیارمان قراردهند. اینگونه هم از شنیدن لذت خواهیم برد و هم احساسات بد شنیدن یک فایل صوتی نامناسب به سراغ ما نخواهد آمد.
بعد از انتخاب یک فایل صوتی مناسب با سطح علمی کنونی ما به سراغ این سوال می رویم که چگونه به آن فایل صوتی گوش دهیم. متاسفانه بسیاری از زبان آموزان ما روش صحیح گوش دادن به یک فایل صوتی را نمی دانند و به همین جهت بعد از انتخاب کردن یک فایل صوتی طولانی شروع به گوش دادن آن می کنند که این در بسیاری از مواقع ۱ یا ۲ ساعت هم به طول می انجامد و این باعث خستگی آنها می شود که حق با آنهاست. اما با دانستن روش مناسب گوش دادن به یک فایل صوتی تمامی مشکلات ذکر شده از بین خواهد رفت.
چگونه گوش دهیم؟ یک فایل صوتی نهایتاً ۶ دقیقهای را انتخاب کنید و این فایل صوتی را ۵ بار در روز گوش دهید. این ۵ بار می تواند پشت سرهم باشد و یا می تواند با فاصله زمانی باشد. سپس همان فایل را روز بعد نیز ۵ بار گوش دهید و سپس برای روز سوم همان فایل را بازهم به اندازه ۵ بار گوش دهید. در واقع شما به یک فایل صوتی به مدت ۱۵ بار گوش داده اید. این گونه است که با انجام دادن این کار بعد از ۱۲ یا ۱۳ بار شما تقریبا به آن فایل صوتی مسلط شده اید.
برای روز چهارم به سراغ فایل دیگری بروید و آن فایل را نیز به مدت سه روز و هر روز پنج بار و نهایتاً ۱۵ بار گوش دهید. اگر شما این روش را به مدت یک ماه ادامه دهید شما در واقع در طول یک ماه می توانید ۱۰ فایل صوتی را گوش دهید. اما قطعاً با انجام دادن این کار مدت طولانی مثلا پنج یا شش ماه سرعت گوش دادن شما بسیار بالاتر خواهد رفت.
از ماههای پنجم و ششم به بعد شما می توانید هر دو روز فایل صوتی خود را تغییر دهید. همانگونه که ملاحظه فرمودید تمرکز اصلی مهارت شنیداری برروی تکرار فراوان یک فایل صوتی است تا اینکه یک فایل صوتی طولانی را انتخاب کنیم و فقط یک بار به آن گوش دهیم. با انجام دادن این روش برای مدت کوتاهی مثلا هفت تا هشت ماه، شما به وضوح متوجه خواهید شد که چقدر سطح شنیداری شما تقویت کرده است. بنابراین اکیداً به شما توصیه می کنیم که در اولین فرصت به سراغ مدرس و یا مدیر آموزشی خود روید و از ایشان با توجه به سطح علمی کنونی تان درخواست فایل های صوتی کنید.
نکته حائز اهمیت بعدی این است که آیا هنگامی که یک فایل صوتی گوش میدهیم از هندزفری استفاده کنیم یا نه. پاسخ دادن به این سوال بسیارمهم است. برای جواب دادن به این سوال، سوال دیگری را مطرح میکنیم. آیا شمال هنگامی که در روز با یک فردی ارتباط برقرارمی کنید از هندزفری استفاده می کنید؟ جواب این سوال خیر است، پس هنگامی که ما به یک فایل صوتی برمیخوریم بهتر است بدون استفاده از هندزفری به آن گوش دهیم تا شرایط طبیعی برای مان کاملاً مهیا شود. اما اگر شرایط گوش دادن به یک فایل صوتی بدون هندزفری را نداشتیم مثلا در اتوبوس، تاکسی، و خودرو بودیم در این صورت استفاده از هندزفری اشکالی ندارد.
سوال دیگر این است که هنگامی که ما به یک فایل گوش میدهیم تمرکزمان را از دست میدهیم و به چیزهای دیگری فکر میکنیم، آیا این مفید است. برای جواب دادن به این سوال بازهم سوال دیگری را مطرح می کنیم. دو نفر را تصور کنید که یکی از آنها هر روز به میزان دو دقیقه راه می رود و دیگری اصلاً قدم نمی زند. در اینجا باید بگویم که دو دقیقه پیاده روی در روز خیلی ارزش ورزشی ندارد اما بسیار از کسی که اصلاً قدم نمی زند و پیادهروی نمی کند بهتر است. بنابراین گوش دادن بدون تمرکز ازهرگز گوش ندادن به مراتب بهتر است. در نتیجه اگردر حال سفر کردن با اتوبوس از شهری به شهر دیگری و از نقطه یک شهر به نقطه دیگری بودید و با هندزفری در حال گوش دادن به یک فایل صوتی بودید و حواستان به جای دیگری بود اصلاً نگران نباشید و به این فکر کنید که گوش دادن در این شرایط از گوش ندادن بسیار بسیار بهتر است.
سوال بعدی که ذهن زبان آموزان ما را در هنگام گوش دادن به یک فایل صوتی به خود مشغول می کند این است که چه زمانی در روز را صرف گوش دادن به فایل صوتی کنیم. بر ما پوشیده نیست که افرادی هستند که صبح ها قدرت تمرکز و یادگیری شان به مراتب از ظهر ها و عصر و شبها بیشتر است. افراد زیادی را هم داریم که قدرت یادگیری شان در شب بیشتر است. پس بهتر است با توجه به ساعت یادگیری تان به سراغ فایل های صوتی بروید اما این به آن معنا نیست که اگر شما شب ها قدرت یادگیری تان بالاست صبح ها به هیچ عنوان به فایل صوتی گوش ندهید.
بهتر است یک مرتبه صبح گوش دهید و چهار مرتبه شب.اگر این روش را درست اجرا نکنید، آنگاه اگر کسی صبح ها با شما شروع به صحبت کردن زبان انگلیسی کند ناخودآگاه ذهن شما آمادگی لازم برای درک مطلب و پاسخگویی و متوجه شدن را ندارد بنابراین توجه کنید که شرایطی ذهن خود را محدود به یک بازه زمانی نکنید که این میتواند در آینده عواقب نامناسبی داشته باشد.
و نکته ی آخر، سوالی که بسیاری از مدرسان زبان با آن مواجه می شوند این است که آیا ما به سراغ فایل های آمریکایی برویم یا به سراغ فایلهایی با لهجه انگلیسی. اولاً که لهجه انگلیسی فقط به این دو کشور محدود نمیشود. امروز هم لهجه چینی، هندی، کره ای، ژاپنی و یا حتی ایرانی داریم که برای یک ایرانی صحبت کردن با یک چینی به زبان انگلیسی بسیار محتمل تر است از صحبت کردن انگلیسی با یک فرد امریکایی. بنابراین هیچگاه خود را محدود به این دو لهجه نکنید و به سراغ زبان انگلیسی با لهجه های متنوع و گوناگون بروید. اگر خود را محدود فقط به این دولت بکنید قطعاً در آینده شما با یک ژاپنی مواجه خواهید شد که با شما شروع به صحبت کردن انگلیسی خواهد کرد آیا شما درآن لحظه می توانید بگویید که عذرمی خواهم من انگلیسی شما را متوجه نمی شوم لطفاً به لهجه انگلیسی و یا آمریکایی با من صحبت کنید؟ بنابراین انگلیسی خود را محدود نکنید.
در این مقاله به این نکات پرداختیم که زبان انگلیسی تلفیقی از مهارت های گوناگونی است اما مهارت شنیداری از اهمیت بسیار بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین برای تمامی زبان آموزان به شدت توصیه می شود که حداقل هر روز ۲۰ دقیقه را به گوش دادن زبان انگلیسی با توجه به نکاتی که در این مقاله آموختیم بکنند که در صورت انجام موارد فوق ظرف مدت زمان کوتاهی مثل ۶ تا ۸ ماه خود به وضوح خواهند دید که انگلیسی شان تقویت شده است که این موارد به همراه کلاس های آنلاین زبان انگلیسی باشد، تاثیر بیشتری خواهند داشت.
دیدگاهتان را بنویسید